Powered by Blogger.
RSS

i sensitip tau..

Assalamualaikum...
Nida lama sgt x buka blog nie.. macam xsempat2 nak menaip kat sini. padahal aktiviti ada jew.. so untuk 1st entry for this new year 2014.. (dh masuk bulan februari pun.. ) nida just nak kongsikan entry yang agak sensitip bagi kebanyakkan wanita.. nak tau aper kah ianya? berat badan naik. uwaaaa!!!!

Kenapa yer jadi mcm tue.. tapi kes nida ni pulak, en suami terlalu 'positif'.. nak tau aper yang watkan nida ckp mcm tue? ha.. ce bc dialong nida ngan en suami ni.. 


Nida:             abg, ayg dh gemuk la..
En. Suami :    xda la.. ayg mana gemuk.
Nida:             tapi semua org cakap ayg gemuk.. abg sorang ja cakap ayang x gemuk..
En.Suami:      hbs tue ayg nak dengar cakap sape? Cakap abg ke org lain?
Nida:             mesti la ayg ikut cakap majority.. abg dh jadi minority..

En suami diam seketika.. lepas tue jawab,

En.Suami :     sekarang nie sape suami ayg? Abg kan? So dengar cakap abg. Abg ckp xgemuk x la.. ayg dh ok..
Nida:             ????....ermm.. yer la.. (sob,sob,sob)

so nida nk wat cam ner? en suamiku ni... sabor jew la.. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ujian Kesetian n Kesabaran selepas kawen

Salam semua.. nida rasa lama sgt2 xupdate blog nie. bukan xda idea. idea memang banyak tapi kekangan masa.. maafkan sayer.. sekarang nie mood tuk menaip memang berada pada paras 1% jew kwot..

Hidup nie memang tidak pernah lekang dengan ujian kan? setuju x aper yang nida ckp? dan bagi nida dan en suami, kami juga tak terlepas dari di uji.. Ujian yang nida agak memang satu ujian tuk menilai n melihat sejauh mana kesetiaan seorang isteri..

Ujian kesetiaan seorang isteri adalah bila si suami tidak sihat, maksud nida sakit n perlukan perhatian kita sebagai isteri. saper la yang dpat menduga baru beberapa bulan berkahwin org ckp masa berseronok xhabis lg dh ada ujian yang terpaksa di harungi.. semua tue kan rahsia Allah.. hanya Dia yang lebih mengetahui..

Pada tanggal 24 oktober 2013, en suami nida dimasukkan ke wad kerana ada masalah pada mata kirinya.. 2 minggu sebelum tue pun dia ada mengadu mata dia sakit. nida dh suruh dh dia g check, tapi dia degil.. nida ngan en suami dh la PJJ.. jadi memang susah la kita sebagai isteri PJJ ni nak ada sentiasa di sisi suami. tp bila nida dpt tau dia kena tahan wad Hospital Bukit Mertajam, rasa mcm masa tue gak nak lari balik kg. kalau ada power boleh sekelip mata jew meresap, dh lama nida guna.. (mula la pk pelik2 klu dlm situasi mcm tue..)

Doktor check mcm2 dh, darah tinggi xda, kencing manis xda, katarak memang xda la.. muda lg.. semua -ve.. lastly doktor bagi makan ubat n nak tgk mcm ner.. mata kiri en suami xdpt melihat.

Kita tgk dia xmcm org sakit pun tapi dia xdpt nk tgk kita.. en suami ckp dia nmpk bahagian atas n bwh jew sikit. tengah2 x nmpk cahaya.. Ya Allah.. sebak n sedih nida tgk. lagi sedih bila time nk mkn, dia nk amik lauk, fokus dia tersasar sikit.. yer la fokus sasaran x tepat sebab guna sebelah mata shj..

Sekarang ni en suami dapat MC selama 1 minggu. doktor suruh dia rehat di rumah. n 4hb nov nanti akan ada appointment doktor tuk tgk improvment mata en suami setakat mana. n kalau masih xada aper2 perubahan doktor nak wat CT scan.. sekarang nie doktor pun xdpt nk pastikan punca masalah ini. doktor kata keradangan pada saraf.

Nida juga x lupa memberikan en suami minum air zam-zam n minum madu. harap2 dia rasa lega sedikit. Kami semua sedang berikhtiar tuk kesihatan en suami dengan membuat rawatan kampung.. nida berpegang pada prinsip doa tanpa usaha, sia2.. kita kena usaha. biar la teruk sikit janji kita berusaha. nida memang xkan putus asa untuk kesembuhan en suami.

En suami bnyk kali minta maaf pada nida, sebab dia rasa dia nyusahkan nida.. Nida ckp kat dia nida nk kumpul pahala kering banyak2.. bukan senang nak dapat.. dh la nida PJJ.. nida xkisah pun semua tue.. setiap aper yang berlaku ada hikmahnya.. kita tak tahu perancangan Allah.. Perancangan Allah lebih baik dari perancangan Manusia..




p/s : tolong doakan kami berdua yer..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

sori la, agak menyepikan diri dua tiga hari nie. bukan aper, macam2 perkara yang berlaku dan ada jugak perkara yang perlu di selesaikan.
ok. stop! now we talk about this entry.. terawal sehari dari tarikh yang sepatutnya.. xpew la kan.. sok kira lain.. 31st august kita akan sambut hari kemerdekaan negara kita yang ke 56.. Malaysia negaraku tercinta..

so mengambil dari sebab tue la entry aku pun tajuknyer merdeka... sok program aku still alone.. (xda en suami di sisi..) di ulangi.. xda ok... huhuhuhu sedey,,
So, sok aku akan ke Pahang. rumah housemate aku... kononnyer membawa diri la.. (buweeekkk).. xda la.. saja jew la nak jalan2.. tapi tue pun setelah dapat green light en suami k... suami di utamakan. mis him a lot.. tapi apakan dayaku.. En suami terlibat dengan perarakan sambutan kemerdekaan la pulak.. so esok dia akan berarak..

hari nie, jumaat. seperti minggu2 sebelumnya.. soalan yang sinonim dengan aku.. xbalik kg kew minggu nie.. (Uwaaaaa.. saper xnak balik kan.. tp aper ley wat..) kalau ikut hati aku yang cekal xberapa nak cekal nie.. aku redah jew balik kg.. tp bila igtkan pesan en suami.. terus tak jadi... dia ckp " xpew, xpayah la balik lagi.. nanti abg xboleh teman balik KL coz cuti xbanyak, abg xsuka la biar ayg balik KL sorang2" hadoi.. suka wat mcm tue.. suka 'manjakan sangat' diri aku nie. lama2 t lagi aku jadi mengada2 plak.. semua nak kena berteman.. mcm mana nak merdeka.. betul x?  erm.. tapi bila di fikirkan secara halusss... sebenarnyer dia xsukakan keadaan bila aku 'tinggalkan' dia di kg.. n dia lebih suka kalau dia datang kepada aku. erm... sian en suami aku.. xpew la syg.. anggap la nie dugaan kita..

Setiap perkara tue ada hikmah dia.. salah satuny yang memang aku nmpk, kami jarang bergaduh.. yer la nak bergaduh pun rasa rugi sangat2. dh la jarang nk jumpa.. klu jumpa jew gaduh.. best kew? xbest la kan...
so sebagai pengubat rindu kami yang PJJ nie.. setiap aktiviti yang kami lakukan mesti picny akan di sent.. agar dapat berkongsi bersama saat itu.. Alhamdulillah setakat ini kami berdua masih bercinta.. n masih berdua.. so kira honeymoon time lg la.. n i think we also can call it Merdeka.. right? hehehe xper la menghargai setiap aper yang Allah kurniakan tue dh bagus kan.. dan sentiasa bersyukur... ckp pasal syukur terus teringat kat en suami..

aku memang sentiasa bersyukur sebab aku dapat sukur.. hehehe
bawah nie ada pic yang kami sama2 share.. aktiviti masing2.. bila x berdua.. (huhuhuhu sabar la wahai hati...)

wajah kesayangan hamba.. miss him so much
nak tunjuk nie member2 ofic settingkan..


jamuan raya kwot time nie.. lupa sudah.. hehehe

ermm.. nie pic BBQ en suami ngn member2nya.

pic aku ngan member2 ofic.. sambutan Merdeka raya



Dengan big bos.. terus en suami suh aku tny tuk minta tukar balik utara.. sabar yer en suamiku

Opss! saperkah? nie kawan UiTM aku.. sama masa lapor diri ri tue.. kebetulan kami pakai baju kaler sama.. (en suami dh tau k...)

nie muka kekeyangan.. penat...
nie En suami ngn rakan2nyer tgh latihan kawad tuk sok.. xpasal2 xley jumpa minggu nie.. huhuhu

ok.. setakat tue dulu entry yang entah aper2 nie.. layan jew la.. hujung minggu nie jangan ngigau smpai tido terpeluk housemate sudah.. wat malu jew..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Expect n Unexpected ~~~

Selamat pagi semua....

hari nie mud mcm tak berapa nak best... sebab tue entry kali nie tajuknyer pun mcm tue.. nak tau kenapa?
Memang menjadi lumrah setiap orang yang dah berkahwin tuk kena soklan cepuput nie... soklan standard la katakan.. "dah ada kew?" tue laaaa soklan yang selalu aku kena especially time raya hari tue..
n seperti biasa, setiap soklan mesti la ada jawapannyer kan... klu time xam dulu, kalau tak tau jawapan betulnyer aper pun, jawab jew.. hentam ajew la..betul idak?

so, dh soklan tue pun standard, aku pun bg jawapan standard la jgk... "kami jauh" kdg2 tue aku guna ayat2 islamic sikit.. "semua tue Rahsia Allah, hanya Allah jew yang mengetahui" hehehe..

Seriously aku stress! jujur tak aku? hehehe bukan aper.. yer la aku baru 2 bulan setengah kawen kwot.. biar la aku n en suami honeymoon puas2 dulu. dah la pas kawen ri tue xsempat nak g mana. ok la. aku pun xnak nak bebankan en suami aku. biar la dulu... Perancangan nk g honeymoon tue ada.. cuma destinasinya t aku akan ceritakan di entry lain.. (nie ayat pujuk diri sendiri sbnarnyer..)

Permata.. atau lebih di kenali jewel.. saper tak nak kan? Giler xnak permata... mesti la nak kan.. tambah2 la permata hati.. tapi nak wat mcm na kan.. walaupun aku nie kerja kat Perancangan Bandar dan Desa.. tapi x boleh nak tandingi Perancangan Allah.. so aper nak wat? berdoa dan terus berdoa dan tak lupa juga berusaha. andai telah tertulis.. hanya masa jew yang dapat menentukan segalanya..

Ri tue sebulan slpas kawen memang aku lewat 2 minggu x datang period. serious aku dah cuak dah... aku pregnant kew. kwn2 pun dok usik jew.. yer la x datang period lagi. n simptom2 yang berlaku kat diri aku memang mcm org pregnant.. (nie dari aku google tenet la..) n kawan2 pun excited ckp aku nie pregnant.. siap tolong aku belikan UPT. huhuhu

Aku banyak menafikan tekaan kawan2 walaupun dlm hati ada la jugak berharap.. tp tue la Kuasa Allah lebih besar.. hari ke 3 semua umat islam puasa.. pagi jumaat.. aku ingt lagi.. masa pg tue baru teringt nak g wat UPT tue la. pagi tue ofic wat bacaan Yassin. (memang rutin ofic aku setiap pagi jumaat akan ada bacaan yasin beramai2) masa baca yasin tue memang dh ada rasa lain mcm dh.. tapi xnak pk aper2.. n past habis baca yasin, g toilet n check2 ada darah.. dh mula la cuak.. darah aper nie? sebab sehari sebelum tue melawak a.k.a bergomoi ngan kwn sbb HP..hehehe xyah crita la.. tup2 hri jumaat tue ada darah.

Call mak gtau pasal lewat period n ada darah. mak cakap suh tunggu dulu tgk.. klu drh behenti tue mak suh g check doktor.. tp mkin ke tengah hari.. darah kuar lagi bnyk.. so? kaum2 pompuan semua mungkin dh boleh teka kan? i'm not pregnant.aku datang period la... hbs musnah harapan kwan2 aku.. n xsempt gak wat test UPT tue...

gtau kat en suami, pasal darah yg kuar sikit tue.. mula2 dia susah hati.. terus paksa aku suh jumpa doktor. tp aku gtau la aku ok, x rasa sakit n nak tgk smpi tgh hari mcm ner ada darah kew x.. so bila dh sahkan perkara nie.. dia kata x pew la... jaga kesihatan.. dia memang sedia maklum isteri dia nie klu dtg period memang xley gerak. cramp..bila gtau aku  xpregnant dia sgt tenang.. sebelum2 nie dia asyik ckp.. jaga diri.. jaga baby leklok.. (walaupun x confirm aper2) ermm.. maafkan saye en suami.. mungkin bukan rezeki kita lagi..

cute kan.. sumber inspirasi.. klu dpt anak kembar mcm en suamiku yg kembar

p/s : kepada kengkawan yang sentiasa usik2 tue. doakan la supaya usikan korang tue jadi kenyataan.. aku terima seadaanya.. tp jangan la plak dok syak aku pregnant sedangkan ianya x betul pun.. sebab t aku yang sedeyyyyyy... sob,sob,sob
kalau ada tips tue sila la berkongsi dengan aku yer kawan2..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari Bersejarah Dalam Hidupku...

setelah lama mendiamkan diri selepas bertukar gelaran nie.. hari nie baru aku terasa nak berkongsi koleksi gambar2 majlis pernikahan, perkahwinan di sebelah aku n en suami ku.

xda aper yang menarik pun cumanya aku bersyukur semuanya berjalan dengan jayanya dan jutaan terima kasih kepada yang banyak membantu dalam menjayakan majlis dan tidak lupa juga pada yang hadir ke majlis kami..

Doakan kami berdua yer...

Nie antara pic yang aku kutip dari kawan2 n sedara mara.. yg officially punya xdapat lagi dari photographer.. sabor jew la...

Majlis Akad Nikah.. (24 Mei 2013)




kami pasangan yang ke 6 di ijab qabulkan.. debarannyer.. hanya tuan badan jew tau..
bergambar bersama family sebelah en suami..

 hari kenduri sebelah aku Pengantin Perempuan tema (pink + gold + cream) (25 Mei 2013)



My BFF.. datang dari N9 n S.Alam.. Tq very much..
Member2 oficku.. terima kasih sudi datang dari KL..
 

pic kenduri sebelah en suami Majlis Bertandang(26hb Mei 2013)

pic x berapa banyak sebab xda photographer.. sian kat kami..



Sukri & Nani                       Sukur & Nida
 Terkejut x tengok? mcm photoshop kan? edit.. sebenarnyer memang dua pengantin sekali.. pengantin lelakinyer en suami n abg iparku.. kembar.. kembar seiras.. ramai yang cakap kat aku, jaga2 takut tertukar... hehehe

Insyaallah x tertukar punya..

Doakan Kami yer....









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kek impian VS kek realiti

ok.. sesaja jew la nk bercerita berkenaan kek kawen aku dulu.. actually aku xsuka kek yang banyak2 kream like this pic..

cantik memang cantik.. tp.. kream dia tue.. banyak.. expecially kat bunga

So aku ada booking kek kat satu kak tue wat kek kawen. bajet aku dlm RM 200. tuk kek kawen 2 tingkat n royal icing..  n aku bagi pic kek yang aku nak.  tue pun jenuh search kat internet.. sebab im crazy about ribbon.. semua benda mesti kena ada ribbon..

nie pic kek yang aku cari.
comel x? siap ada butterfly lg.. memang menepati tema kad aku..

So.. discuss punya discuss kak nie memang bagus.. dia boleh give n take.. ok la.. yang penting kak nie sanggup delivery smpi pintu dpn rumah aku..

tapi design dia memang dia gtau lain sikit. aku x kisah sgt janji warna n tema kena..


nie la kek kawen aku.. comei x? sayang nk potong...

Cantik kan kek aku.. hehehe perasan seketika.. kwn2 aku ada yang x kasi potong kek cute nie.. sayang katanya.. tapi ada satu jer aku terkilan.. rama2 kat kek ilang.. saper la yang amik... pas jew acara potong kek.. memang aku x sempat peduli.. mlm tue tgk2 dh xda.. sian aku..

tapi memang bertepatan ngan tema kad kenduri yang aku design sendiri.. nie kad nyer..


kad kawen aku.

hehehe.. sama kan?

nie facebook tuan yang wat kek nie..
boleh la klu saper2 area SP nak try order kat dia..
 https://www.facebook.com/zay.krazycakes?fref=ts

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1st entry selepas begelar Puan..

Assalamualaikam.. halooo semua.. dah lama x update entry dlm blog kali nie.. almaklum la.. banyak perkara perlu di lakukan. maafkan sayer.,..

kalau bertanya mcm ner kehidupan selepas berkahwen nie.. bagi aku... mcm2 dugaan n rintangannya.. tapi Allah tue maha kuasa.. semua perkara menjadi mudah. mungkin sebab kami terpisah oleh sebab tugas.. (yer la sorang penang sorang KL) tapi semua tue membuatkan kami lebih menghargai satu sama lain..

Dugaan memang sentiasa ada.. tapi dugaan masa bertunang ngan dugaan selepas berkahwin memang berbeza.. Dan dugaan terbesar bila terpaksa berjauhan dengan en suami.

Tp aku sangat bersyukur sebab en suamiku sangat berdikari. (rasanya xpayah la kwot nk crita lebih2.. hint sikit2 sudah la.. hehehe)

ok la.. sempena hari raya nie.. aku n en suami ingin mengucapkan Selamat Hari Raya.. ampun maaf antai terkasar bahasa n tertaip yang bukan2.. ok..

nie pic2. "dating time" ngan en suami.

time nie dh penat beraya n akan pulang ke rumah keluarga en suami. (nmpk x beg kat belakang tue)

masa raya ketiga.. kenduri kawen sepupuku

tolong pegang beg yer bang.. nak p amik pic ngn pengantin...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kawan,Sahabat dan Teman